Thyreotroop hormoon

 

 

Inleiding:

Thyreotroop hormoon (thyreotroop v. Gr. thureos = schild, tropos = wending) of thyrotropine, ook dikwijls genoemd TSH (afk. v. thyreoid stimulerend hormoon), het glandotrope hormoon dat de schildklier aanzet en onontbeerlijk is voor het goed functioneren van de schildklier.
 

Bouw:

Het thyreotroop hormoon is een glycoproteïne met een molecuulgewicht van ca. 28 000. Het molecuul bestaat uit een alfa-subunit, die gelijk is aan de subunits van LH en FSH, en een bêta-subunit, die bepalend is voor de specifieke werking van TSH.
 

Werking:

TSH verhoogt de opname van jodium door de schildklieren en bevordert de synthese en de afgifte van de schildklierhormonen thyroxine en trijoodthyronine. De uitscheiding en productie van TSH door de hypofysevoorkwab is afhankelijk van een stof uit de hypothalamus, de thyrotropin releasing factor, en wordt tegengewerkt door thyroxine, trijoodthyronine en somatostatine.

De hoeveelheid TSH in het bloed kan radio- en enzymimmunologisch worden bepaald; deze bepaling bij pasgeborenen maakt een snelle diagnose van cretinisme mogelijk.

Diagnostisch wordt TSH gebruikt (via injectie) om onderscheid te kunnen maken tussen hypothyreoïdie (verminderde schildklierfunctie) door tekort aan TSH en door primair onvermogen van de schildklier.

Therapeutisch wordt het wel toegepast om de opname van radioactief jodium te verhogen bij uitzaaiingen van schildklierkanker.

 

 

Terug naar hoofdmenu Hoofdmenu

 


 

Anti-Spam Knop. Schrijf het e-mail adres op, voordat u op de knop drukt